El municipi

El municipi de Vilanova del Camí

Vilanova del Camí va néixer a redós de l’antic camí ral que unia Catalunya amb Aragó. No és fins l’any 1727 quan Vilanova del Camí va rebre del duc de Medinaceli la independència civil, segregant-se de la Pobla de Claramunt, parlant a partir d’aquest moment d’un municipi independent. Pocs anys després, el 1779, l’església de Sant Hilari també passa a ser parroquial, deixant de ser sufragània de Santa Maria de la Pobla.

Vilanova del Camí va mantenir durant segles la seva forma de viure basada essencialment en l’agricultura, fins que amb l’arribada de l’emigració dels anys seixanta va patir un creixement urbanístic molt ràpid i desmesurat. En les darreres dècades ha experimentat, com molt bé s’afirma a la mateixa pàgina web del municipi, “d'ença de la recuperació de la democràcia, l'any 1979, una profunda transformació que avui l'ha convertit en un municipi amb una excel·lent qualitat de vida. Bona mostra n'és l'increment dels serveis que, en tots els àmbits, s'ofereixen als ciutadans, però també el fet que siguin cada vegada més els veïns d'altres localitats que escullen Vilanova per viure-hi. Aquest progrés, que avui és ja una evidencia, ha estat possible no només gràcies a l'acció decidida de l'Ajuntament sinó també gràcies a la participació activa dels ciutadans en la construcció del futur del poble. El vessant públic i el privat, doncs, s'han donat la mà per fer realitat l'espectacular creixement urbanístic, econòmic, social i cultural de Vilanova del Camí”.

El municipi de Vilanova del Camí està situat a la Conca Òdena, a la comarca de l'Anoia, Catalunya. Té una extensió de 10,54km2 i una població de 12.208 habitants, segons el cens de 2007. La població està pràcticament concentrada a la capital del municipi, estructurada en un nucli urbà, 5 barris ( Santa Llúcia, La Pau, Bonavista, Sant Nicolau i la Lluna) i en 2 polígons industrials (Pla de Rigat i la Riera de Catellolí); separats d'aquest nucli només hi ha els velnats de Can Titó i els Moletons. Per arribar a Vilanova del Camí ho farem des d'lgualada, per la carretera de Vilanova, així accedirem a la població seguint el traçat de l'antic camí ral.

Vilanova del Camí s’ofereix al visitant com un municipi modern i actual, havent superat l’urbanisme incontrolat i el creixement insostenible. Avui és un municipi dotat de bons serveis per la pràctica esportiva, pel gaudi del senderisme, l’excursionisme i el fúting, amb un espai forestal de prop de 400 hectàrees, amb parcs i places dissenyats seguint directrius contemporànies, obert a les noves comunicacions, al ferrocarril i, vivint de cara al riu Anoia, el qual forma part vital de la seva pròpia idiosincràsia.

Vilanova del Camí més que un municipi per ser visitat és un municipi per viure.

La Comarca de l’Anoia

La comarca de l’Anoia, forma part de la depressió Catalana en el costat més oriental i està situada al bell mig de Catalunya. La comarca està creuada pel riu Anoia (afluent del Llobregat), que recull les aigües de petits afluents també nascuts a la comarca.

Les temperatures són suaus, a Igualada la mitjana és de 14 ºC, però a l’altiplà de Calaf és de 10 ºC. La vegetació és poc humida, principalment mediterrània septentrional i de matís ibèric continental.

La comarca limita al nord amb el Solsonès i, seguint el sentit de les agulles del rellotge, amb el Bages, el Baix Llobregat, l’Alt Penedès, l’Alt Camp, la Conca de Barberà i la Segarra. Els principals eixos de comunicació per carretera que creuen la comarca són l’A-2, la C-15 eix Garraf-Anoia (Vilanova i la Geltrú-Igualada), la C-25 eix transversal (Cervera-Girona) i la C-37 Valls-Olot. Pel que fa al transport públic, la línia de Ferrocarrils de la Generalitat connecta Igualada amb Barcelona, així com també la línia de RENFE Barcelona-Madrid, que passa per Calaf. Les principals companyies d’autobusos són l’Hispano Igualadina i la Gibert, que tenen línies regulars cap a Barcelona i cap a les comarques de la rodalia. Hi ha un aeròdrom a Òdena.

L’Anoia agrupa trenta-tres municipis, repartits en 866,3 km2, la majoria amb una dimensió mitjana del terme municipal per sota dels 30 km2. La Llacuna, Piera i Òdena són els termes municipals més grans, que passen dels 50 km2.

La densitat de població de la comarca és de 128,9 habitants per km2. Igualada té una densitat de població força superior, de 4.552,2 habitants per km2, corresponents a 36.823 persones que viuen en 8,11 km2 (el 33,1% de la població comarcal).

La població total de la comarca és de 111.655 persones (padró del 2007). La majoria de municipis tenen molt poca població; divuit tenen menys de 1.000 habitants, i catorze en tenen menys de 500. Per darrere d’Igualada, els municipis més poblats són Piera, Vilanova del Camí, i Santa Margarida de Montbui, encara que alguns d’aquests municipis corresponen a agrupacions de diversos nuclis de població.

Darrera actualització: 11.01.2024 | 09:29