Introducció

Vilanova del Camí va néixer a redós de l'antic camí ral que unia Catalunya amb Aragó. No és fins l'any 1727 quan Vilanova del Camí va rebre del duc de Medinaceli la independència civil, segregant-se de la Pobla de Claramunt, parlant a partir d'aquest moment d'un municipi independent. Pocs anys després, el 1779, l'església de Sant Hilari també passa a ser parroquial, deixant de ser sufragània de Santa Maria de la Pobla.

Vilanova del Camí va mantenir durant segles la seva forma de viure basada essencialment en l'agricultura, fins que amb l'arribada de l'emigració dels anys seixanta va patir un creixement urbanístic molt ràpid i desmesurat. En les darreres dècades ha experimentat, com molt bé s'afirma a la mateixa pàgina web del municipi, “d'ença de la recuperació de la democràcia, l'any 1979, una profunda transformació que avui l'ha convertit en un municipi amb una excel•lent qualitat de vida. Bona mostra n'és l'increment dels serveis que, en tots els àmbits, s'ofereixen als ciutadans, però també el fet que siguin cada vegada més els veïns d'altres localitats que escullen Vilanova per viure-hi. Aquest progrés, que avui és ja una evidencia, ha estat possible no només gràcies a l'acció decidida de l'Ajuntament sinó també gràcies a la participació activa dels ciutadans en la construcció del futur del poble. El vessant públic i el privat, doncs, s'han donat la mà per fer realitat l'espectacular creixement urbanístic, econòmic, social i cultural de Vilanova del Camí ”.

El municipi de Vilanova del Camí està situat a la Conca Òdena, a la comarca de l'Anoia, Catalunya. Té una extensió de 10,54km2 i una població de 12.208 habitants, segons el cens de 2007. La població està pràcticament concentrada a la capital del municipi, estructurada en un nucli urbà, 5 barris ( Santa Llúcia, La Pau, Bonavista, Sant Nicolau i la Lluna) i en 2 polígons industrials (Pla de Rigat i la Riera de Catellolí); separats d'aquest nucli només hi ha els velnats de Can Titó i els Moletons. Per arribar a Vilanova del Camí ho farem des d'lgualada, per la carretera de Vilanova, així accedirem a la població seguint el traçat de l'antic camí ral.

Vilanova del Camí s'ofereix al visitant com un municipi modern i actual, havent superat l'urbanisme incontrolat i el creixement insostenible. Avui és un municipi dotat de bons serveis per la pràctica esportiva, pel gaudi del senderisme, l'excursionisme i el fúting, amb un espai forestal de prop de 400 hectàrees, amb parcs i places dissenyats seguint directrius contemporànies, obert a les noves comunicacions, al ferrocarril i, vivint de cara al riu Anoia, el qual forma part vital de la seva pròpia idiosincràsia.

Vilanova del Camí més que un municipi per ser visitat és un municipi per viure.

Darrera actualització: 17.12.2018 | 10:21
Darrera actualització: 17.12.2018 | 10:21