Es reforça el telèfon 900 900 120 d’atenció per violència masclista i es demana la complicitat de comerços i ciutadania

Dilluns, 23 de març de 2020 a les 15:00

L’Institut Català de les Dones ha iniciat la campanya “Establiment segur contra la violència masclista” perquè les dones comptin al llarg del confinament amb el suport dels comerços per trucar al 900 900 120. Es demana també, la complicitat de la ciutadania per garantir l’accés als serveis de les dones en situació de violència masclista. Entitats com Dones amb Empenta continuen fent atenció telemàtica i telefònica a la conca d’Òdena des del SIE Igualada.

L’Institut Català de les Dones i el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, han reorganitzat els serveis que gestionen per poder garantir l’atenció a les dones en situació de violència masclista durant el període de confinament. Donat aquest escenari, s’estan endegant mesures per facilitar l’accés telefònic i telemàtic. S’ha reforçat el telèfon 900 900 120. És gratuït, confidencial i funciona les 24 h del dia.

A més des de l’Institut Català de les Dones i les entitats que treballen en l’atenció i la prevenció de la violència masclista fan també una crida a la col·laboració ciutadana. Alerten que el confinament pot derivar o augmentar el risc de maltractament, perquè les dones han de conviure tancades amb l’agressor. “A la víctima li afecta una major percepció de dependència” i per contra, el maltractador té “una major percepció de control”. Així ho explicava Marisol Rojas Fernández, psicòloga especialitzada en violència masclista en un reportatge a TV3. És per això que recomana evitar en la mesura que sigui possible, que estiguin soles amb el maltractador i aconsella que tinguin el mòbil a prop per poder fer una trucada d’emergència. 

La presidenta de l’Institut Català de la Dona, Laura Martínez Portell, afirma que la situació és especialment complicada i demana la col·laboració i complicitat de la ciutadania per donar suport a les dones víctimes de violència masclista durant el confinament, perquè les consultes s’han doblat. 

Davant la dificultat que la víctima pugui posar-se en contacte amb els serveis, perquè estigui patint també control telefònic, han posat en marxa una campanya amb el suport dels comerços. Amb el lema “Establiment segur contra la violència masclista” volen facilitar a les dones la possibilitat de fer servir un telèfon, si els han privat de dur-lo quan surten al  carrer.

Els comerços tenen al seu abast diverses versions dels cartell en català, castellà, anglès i francès que fàcilment poden descarregar el web dones.gencat.cat i imprimir:

“Establiment segur contra la violència masclista. Si aquests dies de confinament sents que casa teva deixa de ser un espai segur per a tu o els teus fills i filles, aquí truquem per tu al 900 900 120 o al 112. #NoEstàsSola #JoActuo”. 

El Servei d’Intervenció Especialitzada a la Dona de la Catalunya Central, amb seus a Igualada i Manresa, es manté obert com a servei essencial i l’entitat anoienca de Dones amb Empenta també manté actiu el servei de manera telemàtica. Com explica la psicòloga Nati Veraguas han convertit les visites de seguiment en modalitat telefònica. “A mesura que passen els dies cada vegada mostren més angoixa”, explicava Nati Veraguas des de Dones amb Empenta.

Si necessiteu parlar amb el Servei d’Orientació i Acompanyament a les Famílies  podeu trucar al 649 78 53 47 de dilluns a divendres de 10 a 14h, i els dilluns també de 15:30 a 19:30h.

Darrera actualització: 23.03.2020 | 17:26