Geganters i Grallers de Vilanova del Camí

Un repàs pels orígens i la història de la Colla de Geganters i Grallers de Vilanova del Camí

L’origen de la Colla de Geganters i Grallers de Vilanova del Camí es remunta a l’any 1987. Un grup de persones amb ganes d’enfortir la vida cultural vilanovina i donar a conèixer el municipi, va promoure la creació d’uns gegants. Així ho documenta la pàgina web Anoia Cultura del Consell Comarcal de l’Anoia de la mà de Joan Vicenç Bernal qui ha estat cap de colla durant molts anys.

Josep Minguet, regidor de Cultura en la legislatura de l’any 1988 i  Sebastián Vergara que era el tècnic de Joventut en aquella època, van tirar endavant els gegants vilanovins: l’Odin i la Fultiva, noms triats entre els que van proposar els alumnes de l’escola Joan Maragall.

Van ser batejats al mes de juny de 1988 i van tenir com a padrins a la Colla de Gegants d’Olesa de Montserrat.

Els gegants van néixer pràcticament abans que la pròpia colla gegantera. Va ser a partir d’aquell moment que es va buscar un grup de persones que fes de portadores.

El primer cap de colla fou Jaume Alonso, qui va impulsar la consolidació de la Colla. I de seguida que van començar les sortides pels pobles es van adonar de la necessitat de crear el Grup de Grallers per animar el ball dels gegants.

El dia 9 de febrer de 1993, Josep Minguet, Josep Vicenç González, Andreu Pedregosa i Joan Vicenç Bernal, signaven l’acta de constitució de l’entitat i en registraven els estatuts.

A partir d’aquell moment la Colla de Geganters i Grallers, amb el suport de l’Ajuntament de Vilanova del Camí, començà a fer sortides regularment.

Una altra data clau en la història de l’entitat va ser l’any 1995, durant els actes de celebració de la VIII Trobada Gegantera a Vilanova del Camí que es va presentar en societat el nou gegantó de la Colla, el “Paquillo”, realitzat entre d’altres persones, per l’Andreu Pedregosa. També va marcar una fita per la Colla la XX Trobada de Gegants de Vilanova del Camí el 7 de setembre de 2008 que va aplegar colles de tot Catalunya.

Pl. dels Horts, 1 - 08788 Vilanova del Camí - Barcelona
Nom de contacte: David Blanco
Telèfon: 637 023 797
Adreça electrònica: qgar21@gmail.com
Lloc web: gegantsvilanovadelcami.jimdo.com/
Darrera actualització: 10.10.2019 | 20:25