La comarca de l'Anoia

La comarca de l'Anoia, forma part de la depressió Catalana en el costat més oriental i està situada al bell mig de Catalunya. La comarca està creuada pel riu Anoia (afluent del Llobregat), que recull les aigües de petits afluents també nascuts a la comarca.

Les temperatures són suaus, a Igualada la mitjana és de 14 ºC, però a l'altiplà de Calaf és de 10 ºC. La vegetació és poc humida, principalment mediterrània septentrional i de matís ibèric continental.

La comarca limita al nord amb el Solsonès i, seguint el sentit de les agulles del rellotge, amb el Bages, el Baix Llobregat, l'Alt Penedès, l'Alt Camp, la Conca de Barberà i la Segarra. Els principals eixos de comunicació per carretera que creuen la comarca són l'A-2, la C-15 eix Garraf-Anoia (Vilanova i la Geltrú-Igualada), la C-25 eix transversal (Cervera-Girona) i la C-37 Valls-Olot. Pel que fa al transport públic, la línia de Ferrocarrils de la Generalitat connecta Igualada amb Barcelona, així com també la línia de RENFE Barcelona-Madrid, que passa per Calaf. Les principals companyies d'autobusos són l'Hispano Igualadina i la Gibert, que tenen línies regulars cap a Barcelona i cap a les comarques de la rodalia. Hi ha un aeròdrom a Òdena.

L'Anoia agrupa trenta-tres municipis, repartits en 866,3 km2, la majoria amb una dimensió mitjana del terme municipal per sota dels 30 km2. La Llacuna, Piera i Òdena són els termes municipals més grans, que passen dels 50 km2.

La densitat de població de la comarca és de 128,9 habitants per km2. Igualada té una densitat de població força superior, de 4.552,2 habitants per km2, corresponents a 36.823 persones que viuen en 8,11 km2 (el 33,1% de la població comarcal).

La població total de la comarca és de 111.655 persones (padró del 2007). La majoria de municipis tenen molt poca població; divuit tenen menys de 1.000 habitants, i catorze en tenen menys de 500. Per darrere d'Igualada, els municipis més poblats són Piera, Vilanova del Camí, i Santa Margarida de Montbui, encara que alguns d'aquests municipis corresponen a agrupacions de diversos nuclis de població.

Darrera actualització: 17.12.2018 | 11:41
Darrera actualització: 17.12.2018 | 11:41