No llencis el menjar
El malbaratament alimentari
El malbaratament alimentari fa referència a tots aquells aliments segurs i aptes pel consum humà que són rebutjats o utilitzats per a usos alternatius no alimentaris al llarg de la cadena de subministrament des de la fase de producció primària fins al consumidor final.
A nivell mundial, segons dades de la FAO, un terç dels aliments produïts es llença. A la Unió Europea és malbarata el 20% de la producció que són 173 kg/persona amb un cost associat de 143 mil milions d’euros que és dos cops el PIB del País Basc.
El malbaratament es produeix en els diferents nivells al llarg de la cadena de distribució des del camp fins a la taula però segons el projecte FUSIONS el 53% es produeix a les llars. Si hi sumem el 12% en serveis, el 65% dels aliments són malbaratats pel consumidor final.
S’ha de lluitar contra el malbaratament alimentari per:
- Disminuir els gasos d’efecte hivernacle derivats de les activitats agrícoles
- Disminuir l’ús de pesticides i fertilitzants
- Disminuir l’ús intensiu del sòl
- Protegir la biodiversitat
- Estalviar diners, recursos i energia
L’agricultura produeix a Europa el 90% de les emissions d’amoníac, entre el 50 al 80% de la càrrega de nitrogen de l’aigua i el 10% de les emissions d’efecte hivernacle.
Recentment, la Generalitat de Catalunya ha aprovat la Llei contra el malbaratament alimentari amb l’objectiu de reduir-lo a la meitat el 2030.
Lluitar contra el malbaratament alimentari és cosa de tots.
A casa:
- Planifica la compra per evitar comprar en excés. Fes la llista de la compra
- Compra a granel
- Fixa’t en l’etiquetatge i la data de caducitat
- Cuina les racions justes i guarda els aliments sobrants
- Conserva els aliments adequadament
Als comerços:
- Forma el personal i implica’ls en la prevenció del malbaratament alimentari
- Revisa els aliments per identificar aquells que estan a punt de caducar i reduir-ne el preu
- Utilitza eines tecnològiques com l’aplicació pels mòbils Too Good To Goo
- Emmagatzema correctament cada aliment sobretot en el cas de les fruites i verdures
- Optimitza les compres de productes frescos en funció de la demanda
- Compra productes de proximitat