Període d'alt ris d'incendis

Divendres, 12 de juny de 2020 a les 10:00

El dilluns 15 de juny comença el període d’alt risc d’incendi, l’època de l’any més perillosa de cara als incendis forestals. Des de les administracions han de treballar tot l’any per prevenir-los. Aprendre a ser respectuosos i a comportar-nos de manera cívica al bosc també és essencial per evitar incendis. Per això la conscienciació de la població és una aposta fonamental per reduir els riscos.

Des de la Diputació de Barcelona, es porta a terme el Pla d'Informació i Vigilància contra Incendis Forestals (PVI), adreçat a tots els usuaris que s’acosten al medi natural. Aquest programa és un dispositiu actiu durant els mesos d'estiu a la demarcació de Barcelona que porta a terme un conjunt d'accions informatives, dissuasives i d'anticipació, adreçades a evitar l'inici dels incendis forestals. 

Cada any a la demarcació de Barcelona, bona part dels incendis són provocats per distraccions. Una de les més habituals té a veure amb el llançament de burilles de cigarretes. Les imprudències i negligències de les persones són una causa evitable i la de les burilles està, precisament, a les nostres mans. 

D’altra banda, viure a tocar del bosc també té riscos, però el perill no sempre és percebut  de forma adequada per la ciutadania, que sovint el menysté. La proximitat de les urbanitzacions i nuclis de població a les masses forestals i boscoses, fa que el risc d'incendi augmenti i la perillositat,  també. A la demarcació de Barcelona més de cinc-centes mil persones viuen en urbanitzacions, on la prevenció i l’autoprotecció és clau. 

La Diputació de Barcelona ajuda els ajuntaments a obrir franges perimetrals en nuclis i urbanitzacions envoltades de bosc i fa campanyes de sensibilització per tal que la ciutadania prengui consciència que s’ha d’autoprotegir.

Tant la Diputació de Barcelona, com els Ajuntaments, ADF’s, Associacions de Propietaris Forestals, Consells Comarcals… treballen en la prevenció i en la gestió forestal tot l’any, però en aquest període incideixen en la conscienciació de la població com una aposta fonamental per reduir els riscos. 

És per això que editen diferents materials i vídeos per recordar a la població que el més mínim descuit pot provocar un gran desastre. A la vegada exposen quines son les actuacions necessàries per prevenir els incendis forestals o minimitzar-ne els danys.

De moment comença la campanya d’estiu amb pluges abundants i periòdiques, però no podem baixar la guàrdia.

Darrera actualització: 12.06.2020 | 10:46