Perruqueries, centres de bellesa, bars i restaurant podran obrir a partir d’avui però amb restriccions

Dilluns, 4 de maig de 2020 a les 13:00

El govern de l’estat ha fet públic el pla de desescalada per al desconfinament que pot variar en funció de les províncies. El Pla contempla 4 fases i 8 setmanes. 

La Fase 0 ja ha començat i permet, des del 2 de maig, sortir a passejar una vegada al dia i a una distància màxima d'un quilòmetre de l'habitatge. Cal mantenir una distància entre persones d'almenys 1,5 metres i en els municipis de més de 5.000 habitants i s’han establert unes franges horàries segons els col·lectius. Així els menors de 14 anys podran sortir al carrer entre les 12 del migdia i les 7 de la tarda. 

Les persones d'entre 14 i 70 anys podran fer-ho entre les 6 i les 10 del matí i entre les 8 del vespre i les 11 de la nit. Podran passejar amb una persona amb qui convisquin.

Les persones de més de 70 anys i aquelles que hagin de sortir amb cuidador ho podran fer entre les 10 del matí i les 12 del migdia i entre les 7 de la tarda i les 8 del vespre. Podran sortir acompanyades d'una persona amb qui convisquin que sigui més gran de 14 anys.

A partir d’aquest dissabte també s’ha autoritzat fer esport a l'aire lliure una vegada al dia, individualment i sempre dins el municipi de residència. S'haurà de fer entre les 6 i les 10 del matí o entre les 8 i les 11 de la nit.

Obertura d’establiments i locals minoristes amb condicionants i prioritzant la seguretat dels clients i treballadors

En aquesta fase 0, i a partir d’aquest dilluns 4 de maig, els establiments i locals minoristes de serveis professionals, podran obrir, però amb certes restriccions. El BOE publicava ahir les condicions d’aquesta obertura que implica les botigues de menys de 400 metres quadrats incloses perruqueries i centres de bellesa i també bars i restaurants.

Pel que fa a les perruqueries: Caldrà seguir un sistema de cita prèvia per garantir un únic client per a cada treballador dins de l’establiment o local. I la normativa especifica que no hi poden haver zones d’espera. L’atenció, per tant, serà individualitzada i amb separació física, com a mínim ha d’existir una distància social de dos metres. És obligatori l’ús de mascaretes tant pels clients com pels treballadors d’aquests establiments.

La resolució de l’estat obliga al comerç a fixar un horari d’atenció preferent per als majors de 65 anys, coincidint amb les franges horàries de passeig per aquest col·lectiu, que recordem és de 10:00 a 12:00 h i de 19:00 a 20:00 h.

Els clients no podran utilitzar els lavabos de les botigues i els establiments hauran de desinfectar el local dues vegades al dia i garantir una adequada ventilació de l’espai. També posaran a disposició dels clients gel hidroalcohòlic.

Els treballadors dels establiments hauran de rentar i desinfectar la roba cada dia.

Els bars i restaurants estan autoritzades a fer menjar per emportar però no està permès el consum a l’establiment.  Cada local haurà d’establir el sistema de recollida, de forma esglaonada i sense aglomeracions i s’habilitaran espais segurs per fer el lliurament dels àpats.

La resolució del BOE també especifica que es fixarà un horari d’atenció preferent per als majors de 65 anys, coincident amb les franges horaris de passeig del col·lectiu.

Es pot practicar esport sempre de forma individual i a l’aire lliure

El BOE publicat aquest diumenge 3 de maig també enumera les mesures per fer activitat esportiva professional i federada d’alt nivell. En aquest sentit, el govern autoritza els entrenaments individuals, a l’aire lliure, dins els límits de la província. 

L’ús del material necessari es farà mantenint les mesures de prevenció i d’higiene i la durada i l’horari de l’entrenament serà el que es consideri necessari. Caldrà, això sí, respectar la distància de seguretat i les mesures de protecció i d’higiene.

Les federacions esportives hauran d’expedir una acreditació als esportistes que compleixen amb les condicions marcades per llei

I pel que fa als entrenament de clubs i entitats, es  podran fer entrenaments bàsics, de manera individual, i complint amb les normes de seguretat i distància social. I en aquest cas, la Lliga corresponent  haurà d’acreditar els seus esportistes.

A partir de l’11 de maig es podran fer reunions de fins a 10 persones tant als domicilis com a espais a l’aire lliure

La Fase 1, s’encetarà l’11 de maig, si no hi ha cap contratemps. La pròxima setmana es permetran reunions de fins a 10 persones a domicilis privats o a l’espai públic mantenint la distància de dos metres entre persones. Les terrasses dels bars i restaurants podran obrir amb un 50 % de capacitat. També es reobriran els hotels i allotjaments turístics que hauran de mantenir clausurades les zones comunes. També es permetrà l’obertura dels espais de culte amb l’aforament limitat. 

Pel que fa als desplaçaments en vehicle privat, es permetrà circular junts tots els convivents d’un mateix habitatge amb un límit de 9 passatgers. 

Pel que fa a les cerimònies, com els enterraments o les bodes, es permetran en espais públics o privats amb un màxim de 15 persones si és a l’exterior i 10 si és a l’interior.

La reobertura dels espais culturals es preveu a partir del 25 de maig, a un 30 % de la seva capacitat

Durant la Fase 2, que s’iniciarà el 25 de maig, es reobriran equipaments culturals amb un 30 % del públic i es podran fer espectacles en llocs tancats amb menys de 50 persones. 

Pel que fa als espectacles a l’aire lliure, hauran de ser de màxim 400 persones i amb cadires. A més, els locals podran obrir al públic amb un 30% de les taules i els espais de culte obriran al 50 %. També es permetrà la caça i la pesca esportiva.

Durant la Fase 3, a partir del 8 de juny, es permetrà l’obertura dels restaurant al 50% de l’aforament

Durant la Fase 3, que començarà el 8 de juny, es flexibilitzarà el moviment entre territoris i es permetrà l’obertura de restaurants amb un 50 % de l’aforament. També es reobriran les platges.

Darrera actualització: 04.05.2020 | 19:25