Noemí Trucharte demana seguir extremant les mesures de protecció i evitar tant com sigui possible sortir de casa aquesta setmana | ÀUDIO

Diumenge, 29 de març de 2020 a les 20:00

El passat divendres es va encetar una pròrroga del confinament de la conca d’Òdena per 15 dies més. També s’espera que a partir d’aquesta próxima setmana puguin augmentar els ingressos hospitalaris que puguin arribar a colapsar l’Hospital d’Igualada.

L’alcaldessa de Vilanova del Camí, Noemí Trucharte, assegura que “s’esperen dies complicats a la conca on continuin augmentant tant les xifres de positius com de víctimes mortals”. Des dels ajuntaments de la conca s’estan prenent mesures, com l’habilitació de l’edifici de l’antiga mútua en residència hospitalitzada o l’hospital de campanya a Les Comes. “Són mesures, diu l’alcaldessa, que no pretenen alarmar a la societat però que deixen clar que la situació és molt greu i que cal estar preparats per a resoldre qualsevol contingència”. 

Hem de ser conscients, diu Noemí Trucharte que es desconeix quants positius reals hi ha a la conca, “pot haver-hi persones que no tinguin cap símptoma i que en canvi tinguin el virus i, per tant, puguin ser portadores. Per això demanem amb insistència els test ràpids, per identificar la població positiva i contenir el virus”. L’alcaldessa ha insistit en la necessitat d’extremar les mesures de protecció. “Intenteu comprar per uns quants dies per no haver de sortit tan sovint de casa i quan ho fet, respecteu les distàncies de seguretat”. 

L’assistència sanitària de la població és un dels temes que més preocupen als alcaldes de la conca però també estan ocupats i preocupats per la situació en la que es troben més de 7.000 persones, que porten més de 15 dies sense poder anar a treballar i encara no s’ha gestionat la seva baixa d’incapacitat laboral. Noemí Trucharte assegura que manté contactes amb la delegada del govern, Teresa Conillera, i li consta diu, que “s’està treballant intensament per resoldre aquesta situació”. “És un tema complex, explica l’alcaldessa, però demanem celeritat perquè si no es garanteix aquesta baixa d’Incapacitat Laboral, s’està posant en perill l’estabilitat econòmica de moltes famílies de la conca”.

Aquests dies s’està reforçant la xarxa social amb la voluntat de no deixar cap persona gran, incapacitada o en situació de risc, aïllada. Des de l’ajuntament, detalla Noemí Trucharte, es fa un seguiment exhaustiu de la població més vulnerable amb trucades diàries. Tot i així, pot ser que hi hagi persones, bé perquè viuen soles, bé perquè no tenen xarxa familiar, que poden quedar desateses i per això hem demanat a la població que en cas de conèixer alguna persona que no tingui família que pugui ajudar-la, es posin en contacte amb Serveis Socials.

Durant el confinament també s’està reforçant l’assistència a les dones que puguin estar patint violència masclista. Disposen de diferents serveis i telèfons. El Servei d’Intervenció Especialitzada en violències masclistes, SIE, ofereix servei a Igualada de dilluns a divendres de 9:00 a 19:30 h al telèfon 938048265. El Servei d’Atenció a les Dones de la Mancomunitat, mantenen els serveis a través del telèfon 636365631 i el Servei d’Atenció a les Famílies que també aten telefònicament al 649785347.

Darrera actualització: 29.03.2020 | 20:22