Es manté el confinament de la conca d’Òdena en l’estat d’alarma anunciada pel govern espanyol

Diumenge, 15 de març de 2020 a les 00:00

El confinament de les poblacions d’Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui i Òdena “es manté fins a nova ordre”, malgrat el decret de l’estat d’alarma, per evitar la propagació del coronavirus.

Així ho comunicaven els alcaldes de la Conca, dissabte al vespre, després que el president Pedro Sánchez concretés les mesures de l’estat d’alarma que limiten de llibertat de circulació de les persones però que permet el desplaçament per anar a treballar. La mesura va crear dubtes entre la població de la conca i aquelles persones que, tot i residir fora dels quatre municipis afectats, treballen a la zona confinada.

Per tant, la limitació d’entrada i sortida de vehicles i persones a la conca d’Òdena es manté així com totes les mesures de contenció adoptades el passat divendres quan s’anunciava el confinament.

El govern de l’estat declara l’estat d’alarma per contenir l’expansió del virus

El Ministeri de la Presidència va declarar ahir l’estat d’alarma -publicat al Reial Decret 463/2020 de 14 de març- per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada el Covid-19. 

“L’Organització Mundial de la Salut va elevar l’11 de març de 2020 la situació d’emergència de salut pública ocasionada pel COVID-19 a pandèmia internacional. La rapidesa en l’evolució dels fets, a escala nacional i internacional, requereix l’adopció de mesures immediates i eficaces per fer front a aquesta conjuntura. Les circumstàncies extraordinàries que concorren constitueixen, sens dubte, una crisi sanitària sense precedents i d’enorme magnitud tant pel molt elevat nombre de ciutadans afectats com per l’extraordinari risc per als seus drets”. Així s’exposa al Reial Decret, publicat ahir al BOE, en el qual també es detallen les mesures que implica declara l’estat d’alarma. 

Limitació de de la llibertat de circulació de les persones

Pel que fa a la limitació de la llibertat de circulació de les persones, el Reial Decret estableix que mentre duri l’estat d’alarma -que es preveu que sigui inicialment per 15 dies- únicament es podrà circular per les vies d’ús públic  per a l’adquisició d’aliments, productes farmacèutics i de primera necessitat; per a l’assistència a centres, serveis i establiments sanitaris, per a desplaçar-se al lloc de treball, per a tornar al lloc de residència habitual i per a tenir cura de majors, menors, dependents, persones amb discapacitat o persones especialment vulnerables.

També és permesa la circulació per al desplaçament a entitats financeres i d’assegurances, per causa de força major o situació de necessitat i per a qualsevol altra activitat de naturalesa anàloga que haurà de fer-se individualment, llevat que s’acompanyi a persones amb discapacitat o per una altra causa justificada.

Està contemplada també la circulació per anar a repostar a les benzineres. En qualsevol desplaçament, s’han de respectar les recomanacions i obligacions dictades per les autoritats sanitàries.

El Reial Decret també concreta altres mesures de contenció que afecten diferents àmbits: l’educació i la formació; les activitats comercials, equipaments culturals, establiments i activitats recreatives, activitats d’hostaleria, espais de culte i transport públic.

Malgrat la restricció de les mesures, el govern  espanyol garanteix els subministraments bàsics d’energia, gas i derivats del petroli  i estableix mesures per garantir també l’abastiment de productes de primera necessitat. Per aquest motiu s’han aixecat les restriccions de trànsit al transport de mercaderies del 14 al 28 de març.

Darrera actualització: 15.03.2020 | 11:58