ENTREVISTA | L’alcaldessa agraeix les iniciatives solidàries d’empreses i particulars que ajuden a disminuir la pressió d’aquests dies tan complexos

Dimarts, 24 de març de 2020 a les 18:00

La situació que ens ha tocat viure no és gens fàcil i la gestió municipal en aquests moments també s’ha vist alterada pels esdeveniments. Durant la roda de premsa d’aquest dimarts, els alcaldes de la conca han anunciat mesures excepcionals en l’àmbit de matèria tributària i econòmica per paliar els efectes de la situació d’estat d’alarma. L’alcaldessa vilanovina, Noemí Trucharte, assegura que els set alcaldes que formen la Mancomunitat de la conca d’Òdena estan treballant per poder oferir les mateixes oportunitats als veïns d’aquestes poblacions.

Entre les mesures acordades es contempla l’ampliació dels terminis de pagament d’aquelles liquidacions iniciades prèviament a la declaració de l’estat d’alarma. A Vilanova del Camí, l’alcaldessa també assegura que estudien la possibilitat d’ajornar els cobraments de l’IBI. 

L’únic impost en curs és el de circulació de vehicles i s’ha prorrogat pagament fins el juny. També s’ha decidit suspendre el cobrament de rebuts de les quotes de serveis que no s’han pogut prestat: esports, centres cívics, llars d’infants… i s’ajustaran les taxes per a l’ocupació de la via pública als restauradors i les del mercat ambulant en proporció al temps de confinament.

Així mateix es reduirà la taxa d’escombraries comercials als establiments que han hagut de suspendre la seva activitat i també es treballa per reduir els 30 dies de termini de previsió de pagament de les factures de proveïdors.

D’altra banda, els alcaldes i alcaldesses mantenen un contacte fluid amb la delegada del govern de l’Estat a Catalunya, Teresa Conillera, que els ha confirmat que en breu podrà ser validada la resolució que afecta als drets dels treballadors i treballadores que no poden anar a treballar fora de la zona confinada. L’alcaldessa ha celebrat la bona notícia i assegura que aquesta era una de les principals preocupacions del govern i una de les principals de la població confinada que no pot entrar ni sortir per anar a treballar. 

D’altra banda, i més a nivell local, aquest dimarts s’ha tancat el Jutjat de Pau i Registre Civil, “per raons de seguretat”, explica Noemí Trucharte. “De la mateixa manera que s’han anat tancant altres edificis municipals, garantint els serveis mínims. Només s’atén al públic amb citació judicial o per fer una inscripció de naixement al registre civil però sempre prèvia trucada telefònica. per evitar sortides innecessàries”. 

L’alcaldessa ha agraït a particulars, empreses, entitats i autònoms les mostres de solidaritat que arriben a l’Ajuntament en forma de donacions i oferiments. Tot el material EPI que arriba, es recepciona a la Policia Local, que és també qui s’encarrega de distribuir-lo segons les necessitats, explica Trucharte:

“Són prioritaris els serveis sanitaris, els de serveis socials i domiciliaris i també per a la pròpia Policia Local. També s’ha fet arribar una part d’aquest material al SAT (Servei d’Assistència Tècnica) del Consell Comarcal”.  

“La voluntat seria poder-ne distribuir per a tothom però l’estoc, ara per ara, no ho permet. Avui mateix s’ha cursat una sol·licitud de material a la Diputació de Barcelona”.

Noemí Trucharte

L’empresa Herme, amb qui l’ajuntament ja havia treballat, s’ha ofert per col·laborar en la desinfecció dels carrers del municipi. De fet, va començar aquest dilluns. Les tasques de desinfecció continuen amb Fomento, Forestals, amb la Brigada i ara també Herme, que van fent progressivament tots els carrers del municipi però “insistint en les zones amb més concurrència com el CAP i les zones comercials” diu l’alcaldessa. 

Les iniciatives solidàries s’han incrementat aquests dies i tothom vol ajudar. Avui hem conegut que hi ha una aliança entre Iguaada Disseny i TIC Anoia que han estat capaç de reunir fins a 40 impressores 3D a la zona confinada preparades per començar a imprimir material per a servir als hospitals i les residències. Una iniciativa que l’alcaldessa vilanovina ha valorat molt positivament tot recordant i agraint la col·laboració d’un veí del municipi, Domi Alcalá, que ha elaborat un prototip de visera que ara produirà per protegir la Policia Local.

Darrera actualització: 24.03.2020 | 19:06