COMUNICAT CONJUNT - Els alcaldes de la Conca asseguren que la situació ha passat de greu a molt greu

Dijous, 19 de març de 2020 a les 14:00

L’alcalde Marc Castells ha comparegut en roda de premsa aquest matí amb la presència virtual dels alcaldes i alcaldesses d’Òdena, Santa Margarida de Montbui, Vilanova del Camí, Jorba, Castellolí i la Pobla de Claramunt.

Els alcaldes de la Conca adverteixen que la situació que es viu actualment als pobles de la conca d’Òdena és un “espòiler del que passarà a Catalunya”. Després de complir la primera setmana de confinament total a les localitats de la conca d’Òdena, “les dades oficials del departament de salut indiquen que es compliran les pitjors previsions”. El missatge ha estat clar: “la situació passa de greu a molt greu, insisteixo per favor que seguim complint els protocols de confinament, és més important que mai que tothom sigui conscient de la situació a què estem sotmesos”. L’alcalde d’Igualada, acompanyat virtualment per la resta dels alcaldes de la conca,  ha demanat “que es mantingui la distància entre persones, evitar sortir al carrer i extremar la higiene de les mans”. Així mateix, reitera l’agraïment a la població “que està complint el confinament, a tots els igualadins i habitants de la conca d’Òdena”. Però també ha volgut fer un advertiment i “condemna als comportaments insolidaris”. 

El batlle ha explicat les accions i intervencions de la Policia Local en els dos últims dies que han acabat amb la imposició de sis sancions. Castells ha avisat que ha donat instruccions a la policia local perquè s’incrementi la duresa d’aquestes accions i intervencions “això no és cap broma”, ha dit Castells, condemnant qualsevol mena de picaresca. 

En la mateixa roda, els alcaldes han demanat al Govern català un pla de contingència per a les residències de gent gran, tant públiques com privades o concertades, “un pla únic que ens ajudi a contenir el que pot ser un focus de persones vulnerables”. A més, un altre dels requisits que demanen des dels ajuntaments és que “la majoria de trucades que rebem els ajuntaments, les oficines d’atenció al ciutadà i ara també als CAPs i és sobre la tramitació de les baixes de tota aquesta gent que està en un estat de terra de ningú, gent confinada en uns moments que ni estan amb incapacitats laboral temporal, perquè no són casos positius de coronavirus i no estan aïllats per haver sigut positiu, demanem que des de la Conselleria de Treball com també des de la Secretaría de Estado de la Seguridad Social ens donin instruccions clares”

Els ajuntaments de la conca d’Òdena i els grups municipals han consensuat mesures de contenció econòmica: Per una banda, reduir proporcionalment en els dies de tancament forçós les taxes que afectin a totes aquelles activitats privades en aplicació del decret del Govern espanyol. Això implica la taxa per gestió de residus comercials que afecta bars i terrasses; la taxa d’ocupació de via pública, que també afecta aquests negocis; i la taxa de mercats ambulants. 

I per l’altra, un pla de xoc a proveïdors. Reducció de terminis de pagaments als proveïdors i generar una dinàmica d’activació econòmica en la base que els ajuntaments són dinamitzadors econòmics. 

També suspendran temporal les quotes de serveis municipals no prestats durant l’estat d’alarma: espais cívics, escoles de música, escoles d’art, etc. 

Sobre la denúncia que s’havien aturat 4.000 mascaretes a Madrid destinades a l’Hospital d’Igualada, Castells ha afirmat que “avui al vespre o demà arribaran les mascaretes”, però l’alcalde ha volgut recordar que “aquestes 4.000 ens duraran una setmana”. Per això demanem que totes les necessitats de “material que es reclami des de les institucions sanitàries i les residències de gent gran, siguin ateses”.

Darrera actualització: 19.03.2020 | 16:53