COMUNICAT CONJUNT | La Generalitat ja té a punt la resolució per resoldre la situació dels treballadors i autònoms que no es poden desplaçar al lloc de treball pel confinament

Dilluns, 23 de març de 2020 a les 16:00

La compareixença d’aquest dilluns s’ha centrat en l’explicació de diferents mesures que han de contribuir a fer més lleugera la situació a la població en general i molt especialment a la població més vulnerable.

La Generalitat de Catalunya té a punt una resolució per a l’adopció de mesures que permetin considerar la situació de confinament com a situació assimilada a accident de treball exclusivament per a la prestació econòmica d’incapacitat temporal del sistema de Seguretat Social. La mesura s’aplicaria als treballadors per compte aliè i per compte propi que tenen el seu domicili a Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui o Òdena i que, en les circumstàncies actuals d’estat d’alarma estiguin obligats a acudir al seu centre de treball i no puguin fer-ho.

Es tracta d’una mesura reclamada amb insistència pels alcaldes i alcaldesses de la Conca d’Òdena des que va començar el confinament. En aquest sentit, la resolució, signada amb data 22 de març per la consellera Alba Vergés i el conseller Miquel Buch, estableix que els treballadors per compte propi i aliè confinats a la Conca que no poden acudir a treballar als seus llocs de feina fora de la zona tindran baixa reconeguda des del passat dia 12.

La resolució explica que la finalitat del confinament és la protecció de la salut pública i que aquesta situació, vigent des del dia 12, s’ha de considerar com el suposat que determina el dret a la baixa. Segons s’ha informat a la roda de premsa, la Generalitat espera l’autorització del Govern Central per poder publicar aquesta mesura al DOGC per tal de fer-la efectiva. 

“No deixarem sol a ningú en aquesta emergència”

Enric Morist, Coordinador de Creu Roja Catalunya

Enric Morist, coordinador de la Creu Roja Catalunya, ha explicat l’estat de l’aplicació les mesures socials impulsades des dels quatre ajuntaments de la zona confinada.

En primer lloc, s’ha assegurat la distribució de butà a les llars de famílies més vulnerables de la Conca. Això ha estat possible gràcies a una gestió per part de l’Ajuntament d’Igualada amb el distribuïdor de butà (Dibutaser). Aquest, s’ha compromès a fer repartiment a domicili a persones o famílies que es troben confinades per temes de salut, per la seva situació de risc, i no tenen xarxa social ni familiar a dins la Conca. El servei es pot demanar a través dels ajuntaments o directament a Creu Roja, que fa la gestió de les demandes amb l’empresa proveïdora.

Per altra banda, s’ha garantit el funcionament dels Bancs d’Aliments als quatre municipis a través d’una logística i operativa d’obertura de recursos coordinada per la Creu Roja que s’ampliaria en cas de detecció de noves necessitats. Morist ha demanat el respecte als horaris establerts així com les mesures de prevenció de contagi com ara el manteniment de distàncies de seguretat. En aquest sentit, només un membre de la unitat familiar podrà anar a la recollida d’aliments.

Pel que fa a les targetes moneder dels infants amb beca menjador, aquestes es reparteixen des de cada ajuntament, es poden fer servir en qualsevol establiment alimentari i tenen com a objectiu suplir l’àpat diari que tenien assegurat aquests alumnes a les seves escoles. Cada ajuntament coordinarà la distribució de targetes amb les famílies corresponents.

Finalment, pel que fa a la prestació de serveis essencials, actualment, i donada la situació d’excepcionalitat, des de cada ajuntament s’estan prestant a domicili només aquells que es consideren estrictament imprescindibles per la seva situació de vulnerabilitat social i de salut. També s’han incrementat el volum d’àpats a domicili per usuaris que assistien al centres de dies i ara han quedat confinats als domicilis i no tenen cap possibilitat de suport personal o familiar.

Pel que fa a altres demandes d’acompanyament, Morist ha explicat que moltes no es poden gestionar donada la limitació de recursos disponibles que ara es destinen a situacions molt vulnerables. Tot i així, Morist ha demanat paciència i ha afirmat que “No deixarem sol a ningú en aquesta emergència”.

Morist també ha volgut enviar un agraïment tant al personal sanitari com tot aquell personal treballant en l’àmbit social.

“estan treballant incansablement per fer possible la gestió i aplicació de totes les mesures que acabem d’explicar i que són fruit de l’esforç conjunt i la coordinació dels quatre ajuntaments i de les entitats que hi col·laboren”.

Enric Morist, Coordinador de Creu Roja Catalunya

Darrera actualització: 23.03.2020 | 17:38

Vídeos