COMUNICAT CONJUNT | Els alcaldes i alcaldesses exigeixen al Govern de l’Estat que resolgui la situació laboral dels treballadors afectats pel confinament de la conca

Dilluns, 30 de març de 2020 a les 14:00

Els alcaldes i alcaldesses de la Conca d’Òdena han fet valoració de les noves mesures del confinament publicades ahir al BOE per determinar l’abast que suposarà pels municipis de l’Anoia confinats perimetralment. En aquest sentit, els consistoris s’estan coordinant per l’aplicació d’aquestes mesures al territori, segons han explicat a la compareixença d’avui.

Els alcaldes i alcaldesses han expressat la seva preocupació pel greuge que el confinament ha causat als treballadors i treballadores, tant els residents a la Conca que han pogut sortir als seus llocs de treball fora del territori, com per la gent de fora de la zona confinada que té el centre de treball a dins el perímetre i tampoc han pogut arribar al seu lloc de treball. 

En aquest sentit, l’alcalde d’Igualada ha explicat que des dels consistoris de la conca han estat en contacte amb el Secretari d’Estat de la Seguretat Social i amb la mateixa ministra de Treball, Yolanda Díaz, per reclamar una solució que protegeixi la situació laboral d’aquests treballadors i treballadores amb efecte retroactiu des de les 00 h del 13 de març, quan va començar el confinament de la zona. 

L’alcalde Marc Castells exigeix que aquesta solució es defineixi en el pròxim Consell de Ministres i ha afirmat que “estem a l’espera que es compleixin aquestes demandes que els alcaldes i alcaldesses de la Conca d’Òdena hem demanat des de l’inici del confinament. No pararem fins que aconseguim els drets laborals dels nostres treballadors i treballadores siguin respectats”.

En l’àmbit econòmic, els alcaldes i alcaldesses han  tornat a criticar que les mesures preses pel Govern de l’Estat no són suficients i no salvaran els autònoms i empreses del territori. L’alcalde ha recordat que a la conca d’Òdena un 90% de les empreses són PIMES de les quals depenen moltes famílies i, en aquest sentit, ha reclamat “més ambició” a l’Estat a l’hora d’ajudar a aquests negocis.

En l’àmbit sanitari l’alcalde d’Igualada ha informat que avui s’ha rebut una partida de material de protecció sanitària de part de la Diputació de Barcelona, a qui ha estès un agraïment. Tot i així, Castells ha advertit que en aquesta partida hi ha molt pocs tests ràpids que es destinaran només als treballadors i treballadores d’emergències de la ciutat. 

En aquesta línia l’alcalde ha reiterat la demanda de tests ràpids per a tota la població que permetin fer una cartografia de la situació i ajudin a prendre les mesures pertinents per superar l’episodi en un territori amb unes circumstàncies excepcionals de confinament i amb la taxa de mortalitat més elevada del país. Castells ha recordat, que més enllà de les mesures de confinament, de seguretat i d’higiene, “l’única manera que tenim de saber com superar aquest greu episodi és a través de la realització de tests ràpids a tota la població confinada”.

Pel que fa a la situació de les residències de gent gran de la Conca d’Òdena han recordat que a data 21 de març els alcaldes i alcaldesses de la zona confinada van enviar una carta al Departament de Salut reclamant un pla de contingència per aquests equipaments. A dia d’avui, asseguren, encara no s’ha rebut resposta a aquesta petició, que també s’ha reclamat a través del departament d’Afers Socials. “Aquest fet posa en risc la seguretat dels treballadors i treballadores de les residències” i per això, els alcaldes i alcaldesses reclamen l’arribada d’aquest material de protecció “per tal de permetre que els treballadors i treballadores de les 5 residències de la Conca puguin fer la seva feina amb seguretat”.

L’alcalde Castells, també ha informat que l’Ajuntament d’Igualada, a través de la seva empresa municipal PIMHA, la promotora igualadina municipal d’habitatge, ha decretat que atura el cobrament dels lloguers del seu parc d’habitatges de protecció oficial. En aquest sentit, durant els mesos d’abril, maig i juny no es cobraran els lloguers dels habitatges gestionats per la promotora municipal.

Darrera actualització: 30.03.2020 | 15:19