COMUNICAT CONJUNT | Els alcaldes i alcaldesses de la conca d’Òdena demanen 70.000 tests ràpids per a tota la població

Dijous, 26 de març de 2020 a les 14:00

Després de l’anunci d’ahir sobre la petició de la Generalitat d’endurir les mesures de confinament a la Conca d’Òdena i la resposta negativa del govern central, l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, en nom dels alcaldes i alcaldesses de la conca, ha fet una crida a les administracions superiors i els ha exigit “que actuïn amb responsabilitat i prenguin com a exemple la responsabilitat i solidaritat dels ciutadans i ciutadanes de la Conca d’Òdena que han complert amb les mesures i prevencions des del primer dia”.

En aquest sentit, respecte a les condicions del confinament, ela alcaldes afirmen que “estem en la mateixa situació que fa 15 dies, fins a nova ordre”. Aquesta responsabilitat de les administracions inclou resoldre la situació dels treballadors i treballadores residents a la Conca d’Òdena que no poden accedir al seu centre de treball fora de la zona confinada. 

Els alcaldes i alcaldesses afirmen que “és inadmissible, que després de 15 dies de confinament encara no hi hagi resposta a aquesta demanda ni cap solució per garantir els drets laborals de més de 8.000 persones del territori”. Aquesta mesura, es va demanar a través d’una resolució de la Generalitat de Catalunya i encara està pendent de rebre l’autorització pertinent per part del govern central. 

Davant d’aquesta situació, els alcaldes de la Conca d’Òdena demanen celeritat, agilitat i responsabilitat. Castells ha explicat que “en aquests moments, calen decisions ràpides, clares i eficients, i actuacions coordinades com les que estem duent a terme des dels ajuntaments de la Conca, que estem fent i farem tots els esforços per protegir el bé comú i la salut de la nostra ciutadania”. I han exigit a la resta d’administracions que facin el mateix i treballin conjuntament. 

Per altra banda, han recordat que les darreres dades proporcionades pel Departament de Salut pel que fa a víctimes i contagis a la Conca d’Òdena, són d’extrema gravetat. En conseqüència, l’alcalde ha contactat amb l’epidemiòleg Dr. Trilla i amb el president del Col·legi de Metges de Barcelona, Dr. Padrós, per consultar les millors mesures per gestionar la greu situació.

L’epidemiòleg Dr. Trilla i el president del Col·legi de Metges de Barcelona, Dr. Padrós, estan d’acord amb la decisió dels alcaldes de demanar 70.000 test per a la població

Els dos reconeguts doctors han estat d’acord amb la decisió dels alcaldes i alcaldesses de la Conca, que han demanat per escrit i formalment a les administracions 70.000 tests ràpids del COVID-19 per determinar el nivell de contagi al territori i poder ser més eficaços en la resposta, aïllar les persones que siguin positives per contagi i poder contenir definitivament el brot. 

“Tal com ha anunciat la Generalitat, estem en una zona on la mortalitat és molt alta, estem en una situació excepcional i per tant requerim mesures excepcionals per poder protegir la població i garantir la remissió dels contagis”.

Els batlles també ha enviat un missatge de prudència a la ciutadania i ha insistit que s’extremin les mesures de prevenció, higiene màxima i aïllament social, per tal de contribuir a la remissió dels contagis. Malgrat la gravetat de la situació, però, Castells ha volgut donar un missatge de tranquil·litat i ha assegurat que des del primer dia del confinament, els serveis essencials d’alimentació, farmàcies i serveis mèdics, funcionen amb normalitat i així es preveu que continuï.

Els alcaldes i alcaldesses han enviat un missatge d’esperança i han explicat que a l’Hospital d’Igualada ahir va haver-hi el primer cas d’extubat, una persona que havia requerit suport respiratori i que ahir ja se li va poder retirar per millores en la seva condició. En aquesta línia, han afirmat que “la situació és greu però ens en sortirem” i han demanat a la ciutadania que “tingui confiança en les administracions més responsables i properes, que són les municipals”.

Darrera actualització: 26.03.2020 | 14:20