COMUNICAT CONJUNT | Els ajuntaments de la conca adopten mesures tributàries específiques per fer front a la crisi del COVID-19

Dimarts, 24 de març de 2020 a les 14:00

Els alcaldes i alcaldesses de la conca d’Òdena han explicat en la compareixença d’avui que la situació generada per l’evolució del coronavirus COVID-19 ha portat als consistoris a adoptar mesures excepcionals en matèria tributària i econòmica. Aquestes mesures tenen com a objectiu pal·liar el patiment econòmic de les famílies, empreses, negocis i comerços de la ciutat.

En primer lloc, es preveu ampliar els termini de pagament d’aquelles liquidacions iniciades prèviament a la declaració de l’estat d’alarma, així com tots els ajornaments i fraccionaments que havien estat concedits. També s’ha prorrogat fins al juny el pagament de l’impost de circulació de vehicles, l’únic tribut municipal en curs actualment.

Per altra banda, també s’ha decidit suspendre l’emissió de rebuts pel cobrament de les quotes corresponents als serveis que no s’hagin pogut prestar, amb motiu del confinament. Això afecta serveis com els esportius, l’Escola de Música, l’Escola d’Art, els centres cívics, les llars d’infants, entre d’altres.

Una altra mesura comporta la reducció de la taxa d’escombraries comercials per aquells establiments que han hagut d’interrompre la seva activitat. També s’ajustaran les liquidacions de la taxa per ocupació de la via pública amb taules i cadires i en relació al mercat no sedentari, en proporció al temps confinament.

A més a més, amb la voluntat d’ajudar les empreses a superar la dificultat de la seva situació, els ajuntaments treballaran per reduir els terminis de previsió de pagament de les factures dels seus proveïdors a 30 dies. 

Per altra banda, també s’ha informat que ahir van arribar les 4.000 mascaretes que esperava l’Hospital d’Igualada. “Aquestes mascaretes duraran una setmana” i per això han demanat responsabilitat a les administracions competents perquè agilitzi els procediments per abastir el material necessari tant a l’Hospital d’Igualada com a les residències de gent gran.

Pel que fa a la resolució de la Generalitat que garanteix els drets laborals dels treballadors confinats a la Conca d’Òdena amb llocs de treball fora de la zona confinada i que, per tant, no poden accedir-hi amb normalitat, els alcaldes i alcaldesses expliquen que l’autorització d’aquesta resolució per part del Govern Central arribarà durant les properes hores, segons ha confirmat Teresa Cunillera, delegada del govern de l’estat a Catalunya.

Finalment, l’alcalde Castells, en nom dels municipis confinats, ha fet novament una crida a la ciutadania perquè tothom es guiï per la informació donada pels canals oficials, sense difondre rumors o notícies falses. També ha enviat el condol als familiars de les víctimes del coronavirus i ha traslladat un agraïment a tota la societat civil activa de la Conca d’Òdena que està col·laborant i ajudant mitjançant eines virtuals i sempre respectant les mesures de confinament decretades.

La roda de premsa d’avui també ha comptat amb la compareixença de Xavier Vives, de l’associació Igualada Disseny, qui ha explicat que des de TIC Anoia i Igualada Disseny s’ha fet una crida per treballar productes d’impressió 3D que necessitin els centres sanitaris. L’ajuntament donarà suport a aquesta iniciativa en l’àmbit de la logística de distribució de materials i mitjançant l’habilitació dels espais necessaris per al muntatge de peces i/o material.

Darrera actualització: 24.03.2020 | 14:33

Vídeos