ZOOM: Amplieu amb CTRL+ / Reduïu amb CTRL-  activar estils
cercar

Amilly

Agermanament amb la població francesa d'Amilly
Amilly imatge serveis

La delegació vilanovina va tornar dilluns 9 de desembre de 2002 d'Amilly, després de signar la primera part de l'agermanament entre les dues poblacions. La delegació francesa visitarà Vilanova el proper 11 i 12 de gener, coincidint amb la Fira de St. Hilari, per signar la segona part de l'agermanament. Un compromís que pretén implicar les administracions locals però també, les escoles i sobretot els joves.

Agermanament entre Amilly i Vilanova del Camí

La delegació vilanovina estava integrada per deu persones. L'alcalde, Joan Vich; el president del Comitè d'agermanament, Joan Romero; els Tinents d'Alcalde, Rafaela Ventura i Antonio Sánchez, el regidor de CiU i d'IC -V, Joan Costa i Francesc Viera; dos membres el Comitè d'agermanament, Rosa Freixas i Lluís Prat i la cap de premsa de l'Ajuntament, Marissa Martínez.

Dissabte, després que els membres de la delegació fossin allotjats amb les seves respectives famílies, va tenir lloc l'acte central de l'agermanament.
A la Sala Jordi Savall de l'edifici municipal de la Palletrie, es van fer els discursos oficials.
L'Alcalde d'Amilly, Gérard Dupaty va ser l'encarregat d'encetar els parlaments i de donar els torns de paraula. Dupaty va destacar especialment els objectius d'aquest nou compromís que implica no només a les administracions locals sinó també a les escoles, a les entitats socials i esportives i sobretot als joves.

Al seu torn, l'Alcalde, Joan Vich, va destacar la voluntat comuna que ha impulsat els dos municipis a conèixer-se millor, malgrat les diferències de l'idioma, la cultura i les tradicions. Vich va fer referència als actes que en motiu de la Cursa per la Pau es van viure al nostre municipi al mes de setembre.

L'Alcalde va parlar d'un fet extraordinari de solidaritat que va aplegar representants d'Itàlia, França, Alemanya i d'Espanya, entorn un manifest signat conjuntament. Aquest acte, va dir el batlle vilanoví, va ser possible gràcies a la fortalesa d'una amistat consolida com la que hi ha entre els pobles i que és capaç, va dir, de fer que s'adoptin compromisos tan importants.
Vich també va fer referència al debat que en aquests moments s'està portant a terme a la Unió Europea sobre la necessitat de dotar-se d'una constitució, una carta magna, que garanteixi els drets i deures dels ciutadans d'Europa.

Al seu torn, el regidor de CiU, Joan Costa, es va dirigir a la sala fent referència en primer lloc als aspectes comuns que apropen els dos municipis, Vilanova i Amilly. Costa va adduir a “la lluita constant per la llibertat i la democràcia, el fet de ser pobles oberts i solidaris amb altres col•lectius i el nostre esperit europeista”. Costa també va fer un emotiu homenatge als catalans que en un moment determinat i per diferents motius van haver de deixar la seva terra i establir-se a França.

Especialment emotiu va ser el lliurament d'una bandera catalana, a Ester Viñals, una catalana afincada a Amilly que va rebre la senyera amb llàgrimes d'emoció.

Francesc Viera, el regidor d'Iniciativa - Els Verds, va tancar la roda de parlaments. Viera va parlar de l'agermanament com un compromís il•lusionant que els polítics han de saber transmetre als veïns de Vilanova i d'Amilly. El regidor ecosocialista va afirmar que l'agermanament no tindria sentit sinó s'impliquen les entitats i si els ciutadans no adopten un paper protagonista. És per això que Viera es va comprometre a treballar, dins les seves possibilitats per anar traslladant aquesta il•lusió al poble al mateix temps que es treballa per crear uns forts lligams humans d'amistat i de solidaritat entre els dos municipis agermanats.

Després dels parlaments, es va procedir a la signatura de la carta d'agermanament que tots els presents van seguir amb atenta mirada. Dupaty i Vich, van llegir els diferents compromisos en veu alta, el primer en francès, Vich en castellà.

Després de la signatura es va segellar el compromís amb un brindis. La jornada va acabar amb l'intercanvi de regals institucionals i un sopar als salons Althea d'Amilly. La delegació també va assistir a continuació a una festa que va organitzar l'associació Clovis, a la sala Jean-Vilar.

Es comencen a estudiar les propostes d'intercanvis escolars, musicals i esportives

L'Ajuntament d'Amilly proposa començar un seguit d'intercanvis escolars durant la primavera. El més fàcil de posar en pràctica és el contacte entre joves de 12 a 15 anys per mitjà del correu tradicional o el correu electrònic. Però la proposta d'Amilly passa també per tenir un contacte personal entre els joves que es podria materialitzar en una estada a Amilly encaminada a la immersió en la llengua francesa.
L'objectiu seria doble, per una banda, aprofundir en diferents aspectes històrics, culturals i socials i per l'altra, establir uns llaços afectius importants en els quals també implicarien als professors. En aquests moments ja hi ha un compromís en ferm par part de l'escola Schumann d'Amilly.

D'altra banda, Amilly té una àmplia i extensa tradició esportiva. Per aquest motiu, l'Ajuntament francès proposa diferents trobades esportives en les disciplines d'handbol i de futbol. Així mateix, el proper 17 de maig, s'inaugurarà a Amilly un polisportiu dedicat a les arts marcials. La delegació vilanovina ja va visitar les obres de construcció del Dojo, que és el nom que rep aquest complex esportiu, durant la seva visita oficial del passat mes de maig.
La música és una altra de les grans tradicions d'Amilly i precisament és el tema que centra una altra de les propostes més importants. L'Escola Municipal de Música i el Col•legi Schumann proposen un intercanvi de quinze joves d'entre els 12 i els 14 anys, amb els seus professors.

Una estada que acabaria amb un concert hispano-francès a la sala Jean-Vilar.
D'altra banda, també es proposen d'altres trobades de treball així com festives per celebrar l'agermanament. No obstant, i malgrat la diversitat de propostes encara no hi ha res en ferm. L'Ajuntament de Vilanova així com el comitè d'agermanament estan treballant en aquests moments per oferir noves propostes durant la visita que Amilly farà el proper mes de gener.


Amilly i Vilanova del Camí formalitzen el seu agermanament

Vilanova del Camí i la població francesa d'Amilly ja estan agermanades. La cerimònia que es va celebrar el passat dissabte 11 de gener en el marc de la biblioteca de Can Papasseit va oficialitzar la relació entre les dues poblacions que van seguir atentament més d'un centenar de persones.

L'Alcalde, Joan Vich, qui va presidir l'acte, va assegurar que la signatura de l'Agermanament era el punt culminant d'un compromís institucional que es va iniciar el mes de maig de l'any passat. Ja en aquell moment, va dir l'alcalde, vàrem constatar que teníem moltes coincidències ja que parlàvem la mateixa llengua, la de l'amistat.
Vich va expressar el seu desig per aquest nou Agermanament, que els veïns de cada una de les poblacions, les entitats, els organismes... es coneguin, es relacionin i es possibilitin intercanvis culturals, socials, esportius o escolars fins a fer que la pròpia convivència esdevingui una veritable i ferma amistat.

En el mateix sentit es va dirigir l'alcalde d'Amilly, Gérard Dupaty, que va desitjar avançar cap a la realitat pluricultural que és Europa. Els dos alcaldes van apostar per una Europa lluny de la que una i altra vegada ha estat escenari de confrontacions i batalles. Tots dos van expressar el desig d'una Europa d'Amistat i de Pau.

A l'acte de signatura de l'Agermanament també hi va participar Ricardo Malacarne, president del Comitè d'Agermanament i representant de l'ajuntament de Calcinaia. Malacarne va recordar que un Agermanament és un compromís que s'adquireix en el present però que té una continuïtat. Aquest és un acte, va dir, que apropa a les persones i contribueix a la promoció i la difusió d'un sentiment europeu. Tot seguit, Malacarne es va dirigir als nous amics d'Amilly i els va assegurar que a Calcinaia havien trobat una altra comunitat d'amics.

Per acabar la roda d'intervencions va parlar, Alain Nogaret, un dels dos regidors del Partit Socialista de l'Ajuntament d'Amilly qui va lliurar a l'alcalde, Joan Vich, una bufanda amb l'anagrama del Partit Socialista.
Després de la signatura hi va haver un intercanvi de regals institucionals i l'acte es va acabar amb un refrigeri.

D'altra banda, durant el matí de dissabte 11 de gener es va celebrar una reunió de treball a la que hi van assistir una seixantena de persones. Els directors dels centres d'ensenyament de Vilanova, el director de l'Escola Municipal de Música d'Igualada, els presidents dels principals clubs esportius del municipi a banda dels representants dels ajuntaments de Vilanova, Amilly i Calcinaia van discutir sobre el programa d'activitats de l'Agermanament per al 2003. Els diferents col•lectius van aportar diferents punts de vista i ja es van establir les línies generals de les col·laboracions.


Ajuntament de Vilanova del Camí · NIF P-0830300-J
Pl. del Castell, 1 · 08788 Vilanova del Camí · T. 93 805 44 22 · F. 93 805 42 90
Diputació de Barcelona