ZOOM: Amplieu amb CTRL+ / Reduïu amb CTRL-  activar estils
cercar

Calcinaia

Agermanament amb la població italiana de Calcinaia
Calcinaia imatge serveis
L'alcalde de Vilanova, Joan Vich, rep les claus de la ciutat de Calcinaia de mans de la primera autoritat d'aquest municipi, Francesco Petroni. 1992
L'alcalde de Vilanova, Joan Vich, rep les claus de la ciutat de Calcinaia de mans de la primera autoritat d'aquest municipi, Francesco Petroni. 1992

El primer agermanament que Vilanova del Camí va firmar va ser amb la població italiana de Calcinaia, de característiques similars a la localitat anoienca. Creuada pel riu Arno, Calcinaia és un municipi de 8.000 habitants de la regió italiana de la Toscana i situat a 20 quilòmetres de Pisa. Els primers contactes per a l'agermanament es van fer el 1989, tot i que el protocol no es va signar fins tres anys més tard.

L'elevada participació d'italians -un centenar- en el protocol·lari acte de la signatura de l'agermanament a Vilanova, per la Festa Major del 1992, va ser el millor auguri d'una relació entre municipis que ha esdevingut exemplar. Així ho va reconèixer l'any següent la mateixa Comunitat Europea, que va concedir a Vilanova i Calcinaia l'Estrella d'Or de l'Agermanament, una distinció que premia les poblacions que faciliten i promocionen els programes d'intercanvi i col·laboració. Un dels aspectes que la Comunitat Europea va tenir més en compte va ser el nombre de visitants, tant italians com vilanovins, que durant aquests anys s'han desplaçat d'una país a l'altre en els diferents intercanvis. La participació ha crescut any rere any. Especialment destacada va ser la Cursa per la Pau del 1991, en què 60 atletes dels dos municipis van recórrer els 1.200 quilòmetres que els separen.

La tradicional desfilada medieval de Calcinaia
La tradicional desfilada medieval de Calcinaia

L'agermanament amb Calcinaia ha creat autèntics vincles d'amistat entre els ciutadans del municipi català i l'italià, que cada any participen de manera entusiasta en els intercanvis que s'organitzen. El fet que els visitants de Calcinaia s'allotgin a casa de les famílies vilanovines durant els intercanvis, i a l'inrevés, ha contribuït a l'enfortiment dels llaços d'amistat entre els ciutadans, que moltes vegades repeteixen la visita per retrobar-se.

Cada any una cinquantena de vilanovins es desplaça a Calcinaia el mes de maig per participar en la festa local de Santa Ubaldesca, i un nombre similar d'italians visita Vilanova amb motiu de la Festa Major, el setembre.

La Colla Gegantera de Vilanova del Camí durant les Festes de Sant Ubaldesca de Calcinaia, el 1993
La Colla Gegantera de Vilanova del Camí durant les Festes de Sant Ubaldesca de Calcinaia, el 1993

La relació amb Calcinaia, que fins al 1995 va tenir un caire bàsicament cultural, associatiu i esportiu, va agafar un nou rumb a partir d'aquell any. Els dos ajuntaments van decidir promoure la creació de vincles econòmics, de manera que l'agermanament fos del tot complet. Aquell any, el municipi de la Toscana va ser per primera vegada a la Fira Multisectorial d'Igualada, i Vilanova va fer el mateix, l'any següent, a la Fira de San Luca, a Pontedera. La representació vilanovina va exposar productes elaborats a la comarca de l'Anoia, com ara gènere de punt, pell, alimentació o cava.

Vista de l'impressionant riu de Calcinaia, on anualment se celebra una reixida regata
Vista de l'impressionant riu de Calcinaia, on anualment se celebra una reixida regata

La intensificació de les relacions econòmiques entre els dos municipis es va concretar el 1998, quan una delegació de la Cambra de Comerç de Pisa, convidada per l'Ajuntament de Vilanova, va visitar la comarca i es va reunir amb empresaris i representants d'organitzacions gremials. Els membres de la Cambra de Comerç de Pisa van ser rebuts pel president de la Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Barcelona, Antoni Negre, amb qui van arribar a acords per facilitar a les empreses de Pisa l'entrada en el mercat català, i viceversa.


Ajuntament de Vilanova del Camí · NIF P-0830300-J
Pl. del Castell, 1 · 08788 Vilanova del Camí · T. 93 805 44 22 · F. 93 805 42 90
Diputació de Barcelona